Почетна > Бизнис
Бизнис

Лажни позив грађанима да инвестирају у „Гаспром”

Да преварама преко интернета и друштвених мрежа нема краја, уверила се недавно још једна пензионерка.
Фото: PrtSc/NG Intros/YouTube

Иако има 86 година, врло је витална, мозак јој одлично ради, а деценијама је била банкарка, па је хтела да провери старо банкарско знање и искуство и још нешто и заради.

Не би овог пута положила за банкарку да њен син није случајно видео чиме му се мајка занима. Наиме, наишла је на позив грађанима Србије да купују акције НИС-а на берзи и инвестирају у руски „Гаспром”, један од акционара Нафтне индустрије Србије (НИС).

Ова пензионерка каже да је слична понуда била и крајем прошле године и да је то тада пропустила јер се предомишљала.

Наиме, на сајту се наводи да сви они који се одлуче за ову трговину уз минималан ризик могу да остваре екстрапрофит. Да све буде оригиналније, ова информација је на „Јутјубу” пласирана као реклама иза које стоје медији који се баве финансијама.

Од потенцијалних купаца се тражи да се региструју, оставе своје личне податке и да изаберу износ од 17.500 до 400.000 динара који желе да инвестирају, а зарада им стиже за око месец дана.

Будући да је син позвао и берзу на којој се акције продају, јасно је било да је све превара и да је циљ оних који се крију иза свега да дођу до личних података пензионера којима касније могу да манипулишу па и скидају примања најстаријима.

И то није све. Поред понуде о куповини акција, али и улагању, нуди се и „Гаспром” платформа за криптовалуте. Да би и ова понуда била убедљивија, чак се наводи и да је платформа у власништву државе те да су корисници безбедни.

U EU cene struje u padu

Преузмите андроид апликацију.