Почетна > Србија
Србија

Лажне дојаве су врста специјалног рата који ће се наставити

Професор на Факултету безбедности Горан Мандић оценио је синоћ да дојаве о бомбама у школама, на мостовима, у тржним центрима и водоводу представљају организован напад који је добро припремљен са циљем да изазове страх и панику.
Фото: Pixabay

Мандић сматра да је све то део специјалног рата који ће се наставити, као и да није могуће да иза свега стоји неки појединац.

„Не може ово да уради ни организована група, ово је дело неке службе, неке државе која спроводи врсту специјалног рата усмереног према Србији“, рекао је Мандић.

Према његовим речима, за такву акцију потребна је озбиљна организација.

„Да пошаље толики број дојава на толико различитих адреса не може појединац, него веома озбиљна организација која је прво требало да прикупи све информације о радном времену, када ђаци иду у школу, које институције још могу да гађају“, навео је Мандић за РТС.

На питање како се бирају институције које ће бити предмет дојава о подметнутим бомбама, каже да постоје две врсте објеката за напад.

„Једна врста су правна лица од значаја за функционисање државе, а друга правна лица која окупљају велики број људи, и евидентна је овде процена оних који то раде да је најбоље гађати школе, јер се у њима окупља велики број деце, а сви смо осетљиви на децу“, наводи Мандић.

Сајбер напади су, како каже, само један део специјалног рата.

„Мислим да је ово специјалан рат јер сајбер напад је само један део специјалног рата, а фактички све ове последице које проистичу од дојава могу се сврстати управо у један облик специјалног рата, који је у овом случају усмерен према Србији“, казао је он.

Све што се дешава, додаје, догађа се зато што Србија није увела санкције Русији.

„То је евидентно ако посматрате генезу: прво авиони који лете за Москву, па аеродроми, па се онда полако шири. Ко може да буде заинтересован за толико широк дијапазон мета где ће послати дојаву – онај коме не одговара оваква тренутна ситуација“, указује Мандић.

Оцењује да ће се дојаве понављати и у наредном периоду.

„А када ће се завршити немогуће је и незахвално прогнозирати. Вероватно када виде да не постижу свој циљ, па це евентуално пробати да користе неке друге методе и средства“, навео је професор.

Вулин: Не може ЕУ да седи на две столице

Преузмите андроид апликацију.