Почетна > Србија
Србија

Лазар Комарчић: писац првог српског научно-фантастичног (SF) романа

Лазар Комарчић (Глог, Прибој, 9/21. јануар 1839 — Београд, 9/22. јануар 1909) био је српски новинар и књижевник. Понекад је писао под псеудонимом Дегиљ.
Фото: WikimediaCommons

Као дете се преселио у Ваљево и тамо радио као шегрт, зидар и сеоски механџија. Завршио је учитељску школу и добио учитељско место у Липама код Смедерева. Као новинар, најпре је сарађивао у листу Србија око кога се седамдесетих година окупљала напредна омладина Србије, а затим и у листовима Будућност, Исток, Нови Завет и Видело. Покренуо је и сопствени лист Збор у Крагујевцу 1875. године, и у њему износио своје политичке погледе који су тада били под утицајем социјалистичке мисли Светозара Марковића. Након тога враћа се у Београд и добија уредничко место у листовима „Будућност”, „Нови завет”. Године 1880. постављен је за коректора Државне штампарије у Београду, а 1881. године за уредника листа Видело.

Написао је 1902. први српски научно-фантастични роман ,,Једна угашена звезда“, који се уз драму Драгутина Илића ,,После милијон година“ (1889) сматра за темељ модерне српске научне фантастике.
Фото: Pixabay/

Роман ,,Један разорени ум“ је 1893. наградила је Српска краљевска академија, а запажена је била и збирка приповедака ,,Записник једног покојника“. Написао је и романе ,,Драгоцена огрлица“ (1880), ,,Два аманета“(1893), ,,Просиоци“ (1905). Ови романи имају криминалистички заплет и спадају међу прве такве врсте на српском језику. Целокупно књижевно дело Лазара Комарчића није искључиво научно фантастично, већ има и особине романтичарске и реалистичке књижевности.

За разлику од Жила Верна и Х. Џ. Велса готово да је потпуно заборављен.

Друштво љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“ које је основано 1981. године негује научну фантастику и за име свог друштва је узело име једног од првих људи који су писали научну фантастику у српским и јужнословенским крајевима.

Dragana Ćorić: Septembar sa dedom

Преузмите андроид апликацију.