Почетна > Свет
Свет

Лавров: Запад милитаризује југоисточну Азију

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да Запад милитаризује југоисточну Азију у покушају да контролише руске и кинеске интересе, постављајући терен за конфронтацију између Русије и западних лидера на самиту Г20 на Балију.
Фото: Танјуг/AP/Vincent Thian

Лавров ће предводити руску делегацију на самиту, првом таквом састанку откако је Москва покренула напад на Украјину у фебруару, након што је Кремљ саопштио да је председник Русије Владимир Путин сувише заузет да би присуствовао, пренео је Ројтерс.

Говорећи на конференцији за новинаре на крају самита Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) у Пном Пену, Лавров је укорио САД због њихових акција у региону, који и Русија и Запад виде као потенцијално стратешко геополитичко бојно поље у региону наредних деценија.

„САД и њихови савезници у НАТО покушавају да овладају овим простором“, рекао је Лавров новинарима.

Он је казао да је индопацифичка стратегија председника САД Џозефа Бајдена покушај да се заобиђу инклузивне структуре за регионалну сарадњу и да ће укључивати милитаризацију овог региона са очигледним фокусом на обуздавање Кине и обуздавање руских интереса у азијско-пацифичком региону.

Бајден је лидерима југоисточне Азије рекао да је Вашингтон посвећен изградњи Индо Пацифика који је слободан и отворен, стабилан и просперитетан, отпоран и безбедан, истичући Сеобухватно стратешко партнерство између САД и региона.

Ни САД ни Русија нису чланице АСЕАН-а, 10-члане групе земаља југоисточне Азије, али је неколико светских лидера присуствовало разговорима уочи самита Г20 на Балију следеће недеље.

London: Albanci protestovali zbog izjava Suele Brejvermen

Преузмите андроид апликацију.