Почетна > Свет
Свет

Лавров: За сада без изгледа за преговоре Русије и Запада о Украјини

За сада нема изгледа за преговоре Русије и Запада о Украјини, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Фото: Танјуг/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

„Западни спонзори непрекидно подстичу кијевски режим да подигне улог. На лицемерне позиве са Запада, на преговоре гледамо као на тактичку замку да би се поново добило на времену и исцрпљеним украјинским снагама обезбедио предах, дала им се могућност да се прегрупишу, да их поново снабдеју оружјем и муницијом. Али, то је пут рата, а не процес решавања ситуације мирним путем. Нама је то потпуно јасно“, рекао је Лавров у интервјуу за часопис „Међународни живот“ који се бави спољнополитичким темама.

Министар је рекао и да је циљ састанака који се одржавају у различитим градовима без присуства Русије да се земље у развоју убеде да подрже „формулу мира“ украјинског председника Владимира Зеленског, пренео је Спутњик.

„При том Москву оптужују да не жели да учествује у преговорима а одбацују било који аргумент о томе да је неопходно узети у обзир кључне интересе Русије. Јасно је да такав приступ не говори о намери Запада да се о нечему договара са Русијом“, навео је Лавров.

На инсистирање Вашингтона да преговори треба да се воде искључиво на основу услова Украјинаца, у Москви истичу да је такав приступ бесмислен и представља ултиматум јер није могуће од Русије захтевати да се сложи са угрожавањем виталних интереса у сфери безбедности и наставком тираније према Русима на овим територијама и територијама под контролом Кијева, додао је он.

Лавров је, такође, указао да интересовање западних инвеститора за обнову Украјине после сукоба опада како се сукоб продужава.

„Ако се погледа у будућност, нема ничег радосног за кијевске власти и њихове покровитеље. Што дуже трају сукоби то инвеститори имају мање жеље да учествују у обнови Украјине у постконфликтном периоду. Све је слабија њихова вера у војне успехе Украјине и, генерално, очување државе у постојећим границама и форми. А да не говоримо о томе да је под великим знаком питања способност Кијева да сервисира државни дуг“, истакао је шеф руске дипломатије.

Španija: Nastavljena evakuacija iz pet naselja na ostrvu Tenerife zbog požara

Преузмите андроид апликацију.