Почетна > Свет
Свет

Лавров: У нуклеарном рату не може да постоји победник

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да у нуклеарном рату никада не може да постоји победник и Москва заступа став да такав рат никада не може да буде покренут.
Фото: Танјуг/Rušian Foreign Ministry Preš Service via AP

Лавров је у интервјуу за РИА Новости и РТ поручио да Сједињене Америчке Државе и Велика Британија наоружавањем Украјине желе да сукобе Русију с Европом.

„Наше америчке колеге, британске колеге, то је англосаксонска ствар, уз активну подршку Немаца и Пољака, као и балтичких народа, веома желе да од овог рата направе прави рат и да сукобе Русију с европским земљама. Американцима то иде у корист, јер они седе тамо иза залива и океана, они су далеко“, рекао је Лавров, пренео је Спутњик.

Како је рекао шеф руске дипломатије, Украјину пумпају оружјем и на тај начин спречавају да направи било какав конструктиван потез.

„То што их буквално спречавају да направе било какав конструктиван корак, што их буквално пумпају оружјем и приморавају их да га користе уз све више и више ризика, то што тамо седе страни инструктори и стручњаци који управљају тим системима химарс, то више практично није тајна“, поручио је Лавров.

Према оцени руског министра, Украјини неће бити дозвољено да преговара с Русијом све док САД не одлуче да препусте Кијев самом себи.

„Немам никакве сумње да Украјинцима неће дозволити да преговарају док Американци не одлуче: “направили смо довољно скандала и посејали довољно хаоса, сада можемо да их пустимо да се баве собом, а ми ћемо гледати како ће се извлачити из тога“, оценио је Лавров.

Zaharova: Političari EU uzrok krize da traže u svom dvorištu

Преузмите андроид апликацију.