Почетна > Свет
Свет

Лавров: Тражили смо стенограм да утврдимо шта је рекао Борељ

Москва је затражила стенограм обраћања шефа европске дипломатије Жозепа Бореља на међупарламентарној конференцији у Прагу како би утврдила да ли је назвао Русију „фашистичком“, саопштио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Фото: Танјуг/Vahid Salemi

Током међупарламентарне конференције у Прагу, посвећене питањима спољне политике и безбедности, Борељ је, одговарајући на питања посланика, прешао на матерњи, шпански језик како би, како је навео, прецизније и брже одговорио на већи број питања.

Превод на енглески језик обезбедила је Чешка, а у преносу се није чуло шта говори Борељ, него преводилац, преноси Спутњик.

Естонски посланик је током седнице поставио питање користечи формулацију „фашистичка Русија“, а Борељ је у одговору цитирао питање, помињући исти израз.

Међутим, преводилац није нагласила да је то био цитат, већ је то представила као изјаву Бореља.

„Од кабинета Бореља смо затражили стенограм његовог говора на шпанском језику. Нису нам га дали. Инсистираћемо на потпуном разјашњењу, и ако данас не добијемо тај стенограм на шпанском језику, извући ћемо одговарајуће закључке“, поручио је Лавров.

Он је додао да, ако се потврди оно што је пренето у светским медијима, а то је да је Борељ назвао Русију „фашистичком“, „онда ће руска страна размислити како ће даље сарађивати са тим људима“.

Prva grupa evropskih poslanika ove nedelje na Tajvanu

Преузмите андроид апликацију.