Почетна > Свет
Свет

Лавров: Русија проглашена непријатељем НАТО много пре самита

Русија је проглашена непријатељем НАТО много пре предстојећег самита Алијансе, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Фото: Танјуг/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

„Што се тиче планова који се припремају за самит НАТО, да нас прогласи претњом, да Кину прогласи системским изазовом, Русија је проглашена непријатељем много пре него што је сазван самит НАТО“, поручио је шеф руске дипломатије током посете Туркменистану, преноси агенција ТАС С.

Како је рекао Лавров, судећи по изјавама западних политичара, Русија је проглашена за непријатеља једноставно зато што не жели да се усагласи са неолибералним светским поретком Сједињених Америчких Држава, које су потчиниле читав Запад.

„То проглашавање Русије претњом није изненађење за нас и неће донети ништа ново у практичну политику Сједињених Држава и њихових сателита“, казао је руски министар спољних послова.

Оценио је да није важно шта мисли украјински председник Володимир Зеленски, јер он није тај који доноси одлуке.

„Знате, нећу ни да нагађам чему се председник Зеленски нада. Није апсолутно важно шта он мисли. Он не доноси одлуке. Одлуке се доносе у Вашингтону, а не на председничком нивоу“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре, одговарајући на питање да ли Зеленски рачуна на директну војну подршку НАТО.

Како сматра, одлуке доносе одређени званичници Стејт департмента и могуће у председничкој администрацији.

Makron odbio da se Rusija etiketira kao „sponzor terorizma“

Преузмите андроид апликацију.