Почетна > Свет
Свет

Лавров: Русија неће дозволити да се заташкају експлозије на Северном току

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да ће Русија наставити да инсистира на истрази о експлозијама на гасоводима Северни ток 1 и 2, и “неће дозволити да се ствар заташка, како Запад покушава”.
Фото: Танјуг/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Лавров је нагласио да је Кина, заједно са Русијом, тражила на састанку Г20 да се укључи параграф о Северном току у завршној декларацији, пренео је ТАСС.
“Што се тиче Северног тока 1 и 2, Кина је, заједно са нама, говорила о убацивању важног параграфа у декларацији, што се, како знате, није десило. Суштински, Кина и Русија су покушавале да ураде то. Већина учесника Г20 је изразила разумевање и спремност да се сложе да се таква одредба укључи у декларацију. Међутим, сећате се како је Запад реаговао на открића које је објавио Симор Херш? Били су нервозни и одмах су након публикације говорили да су то ‘бесмислице’ и да ‘уопште неће ни да причају о томе'”, рекао је Лавров.

Он је додао да, према његовом мишљењу, ствар је јасна и да ће инсистирати да се ствар истера до краја и да не да Западу да се ствари заташкају.

Лавров је рекао да је Велика Британија заузела исти став када је реч о инциденту у енглеском граду Солзберију, када је одбила да Москви да резултате теста и остале информације које је тражила.
Истраживачки новинар Симор Херш је тврдио, позивајући се на обавештајне изворе, да САД и Норвешка стоје иза експлозија гасовода у септембру 2022. године.
Вашингтон је негирао умешаност у експлозије, називајући објаву новинара измишљотином.
У Солзберију, у марту 2018. године, дошло је до тровања бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије, а Лондон је тврдио да иза напада стоји Русија, што је Москва демантовала и тражила доказе.

Lavrov: Zapad besramno sahranjuje crnomorsku inicijativu za izvoz

Преузмите андроид апликацију.