Почетна > Свет
Свет

Лавров: Русија би желела да ЕУ буде равноправан део мултиполарног света

Русија би желела да ЕУ буде равноправан део мултиполарног света, али у том случају Унија не би смела да буде потпуно зависна од САД, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Фото: Танјуг/AP/TAS Host Photo Agency Pool

Лавров је, на форуму „Примаков ридингс“, рекао да ЕУ још има све могућности да буде равноправан део мултиполарног света, али да би пре тога морала да схвати да не мора стално да повлађује САД.

Лавров је оценио да Индија, Бразил, земље Персијског залива, као и регионалне организације у Африци и Латинској Америци имају више разлога да буду део мултиполарног света, његов равноправан део, него ЕУ, пренео је ТАСС.

Лавров је истакао да Европа има интересе који се не поклапају са интересима САД и да Европа не може да брани своје интересе.

Према његовим речима, то потврђује посета француског председника Емануела Макрона Вашингтону.

Русија ће бити спремна да води озбиљан дијалог са западним земљама када тамо на власт дођу људи који не размишљају ограничено, већ свеобухватно, рекао је Лавров, подсећајући да је Запад престао да сарађује са Москвом.

Лавров је истакао да Русија ту ситуацију не сматра трагичном, као и да верује да је то трагедија за западну цивилизацију, западни систем светског поретка који се ослања на принципе глобализације које су поставили Американци.

„Примаков ридингс“ је међународни форум стручњака, дипломата и доносилаца одлука посвећен сецању на руског академика и државника Јевгенија Примакова који је преминуо 2015. године.

Путин: Евроазија локомотива глобалног економског развоја

Преузмите андроид апликацију.