Почетна > Свет
Свет

Лавров: Путин и Ердоган ускоро ће се састати у Москви

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров састао се данас у Москви са турским колегом Хаканом Фиданом и том приликом рекао да ће се председници тих земаља Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган “ускоро састати“.
Фото: Танјуг/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

“Русија је посвећена повећању извоза гаса у Турску и стварању ‘гасног чворишта’ тамо“, рекао је Лавров, преноси Ројтерс.

Председник Русије Владимир Путин је раније предложио изградњу гасног чворишта као део настојања Русије да преусмери свој извоз гаса након оштрог пада испорука у Европу као последица рата у Украјини.

Он је рекао да је Москва спремна да настави учешће у споразуму за извоз жита Црним морем, “чим буде конкретних одлука“, и навео да Русија тренутно не види знаке да ће добити гаранције које ће јој омогућити да поново приступи споразуму о извозу житарица.

Истакао је да је Русија спремна да се врати на споразум “сутра“ ако се испуне њени захтеви, али да нема знакова да се то дешава.

“Русија има захтеве за непрекидан извоз сопственог жита и ђубрива, што смо и потврдили на састанку. Сматрамо да то пружа одговарајућу основу за оживљавање иницијативе“, рекао је турски министар спољих послова Хакан Фидан.

Лавров је рекао да је Запад тај који је стао на пут решењу.

“Још увек нема ни једне гаранције. Постоје само обећања да ћемо покушати брже, активније… Чим не буде обећања, већ гаранција, са конкретним резултатом који се може спровести сутра, од сутра ће се наставити имплементација споразума у потпуности“, рекао је Лавров.

Он је оценио да је “Формула мира“ украјинског председника Володимира Зеленског за окончање рата у Украјини, неприхватљива и осуђена на неуспех.

Suosnivač i komadant Vagnera Utkin sahranjen danas u Moskvi

Преузмите андроид апликацију.