Почетна > Свет
Свет

Лавров позвао Гутереша да покрене арбитражни поступак против САД

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров позвао је генералног секретара УН Антонија Гутереша да покрене арбитражни поступак против Сједињених Америчких Држава, наводи се у данашњем саопштењу на сајту Министарства спољних послова Русије.
Фото: Танјуг/AP Photo/John Minchillo

Он је током разговора на маргинама 78. Генералне скупштине УН саопштио генералном секретару УН да САД крше своје обавезе, укључујући и одбијање виза руским дипломатама за догађаје у УН, преноси ТАСС.

„Министар је скренуо пажњу генералног секретара на континуирано кршење обавеза Сједињених Држава према Споразуму о седишту УН из 1947. године, укључујући одбијања да издају визе дипломатама из Русије и низа других земаља за учешће у догађајима у УН “, саопштило је руско министарство.

Лавров је позвао Гутереша да спречи увлачење представника УН у исполитизоване иницијативе о Украјини, наводи се у саопштењу.

Он је скренуо пажњу генералном секретару УН на неприхватљивост примене двоструких стандарда у америчким документима у вези са различитим територијама.

Лавров и Гутереш су детаљно разговарали о реформама УН, како би се светска организација прилагодила актуелним дешавањима, наводи се у саопштењу.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин рекао је раније новинарима да ће Лавров на састанку са Гутерешом разговарати и о питањима примене Црноморског споразума на извоз руске хране и ђубрива.

Erdogan: Pašinjan je bio svestan vojne operacije Azerbejdžana

Преузмите андроид апликацију.