Почетна > Свет
Свет

Лавров о споразуму са Ираном

С обзиром да су САД једнострано иступиле из нуклеарног споразума са Ираном и тако прекршиле резолуцију Савета безбедности УН, њихов повратак у те оквире мора да подразумева и потпуно поштовање свих преузетих обавеза, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Фото: PrtSc/Sputnjik Srbija/YouTube

Како је рекао, на досадашњим преговорима је постигнут значајан прогрес, међутим Запад покушава да тај споразум у неку руку промени.

,,Сматрам да је једини поштен пут да се цео споразум обнови у оригиналном виду што је потврђено и од стране Савета безбедности УН, међутим, западни партнери на све начине покушавају да унесу одређене измене и наметну Ирану нове обавезе“, нагласио је он, преноси Спутњик.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Москва припрема свој концепт колективне безбедности у Персијском заливу.

Како је рекао, тај концепт ће ускоро бити завршен и представљен јавности.

„Одавно постоји интерес наших пријатеља по питању руске визије колективне безбедности у зони Персијског залива. Узимајући у обзир последња збивања у току је припрема обновљене верзије концепта“, рекао је он.

Лавров се дотакао и ситуације у Авганистану рекавши да је Русија забринута због тога што се на северу те земље појачава активност терористичке организације ДАЕШ, односно Исламске државе која је забрањена у Русији.

„Нас то забрињава. Терористи користе ситуацију повлачења НАТО снага из Авганистана и активно окупирају територије пре свега на северу Авганистана, тачно на граници са нашим савезницима“, закључио је он.