Почетна > Свет
Свет

Лавров: Москва цени и поштује позицију Турске

Иако Москва и Анкара имају различит приступ према ситуацији у Украјини, Русија поштује и цени Турску позицију, изјавио је данас министар спољних послова Руске Федерације (РФ) Сергеј Лавров на састанку са својим турским колегом Мевлутом Чавушоглуом.
лавров
Фото: Wikimedia Commons/
Tobias Kleinschmidt

„За нас је данас кључно питање ситуација у Украјини и потреба да се то што пре реши. Није тајна да се наши ставови о том питању разликују. Међутим, ми ценимо и поштујемо став Турске и настојаћемо да се на објективан начин носимо са изазовима које намеће актуелна криза“, рекао је Лавров и истакао да Москва узима у обзир одговорност који је преузела званична Анкара у складу са Конвенцијом из Монтереа, преноси ТАСС.

Он је потврдио да су током састанка размењена мишљења и о ситуацији у Сирији, Либији, Авганистану и на Јужном Кавказу и подсетио на богату билатералну агенду између две земље.

„Посебну пажњу посветићемо припремама за састанак на највишем нивоу Савета за сарадњу који ће, како су се раније договорили председници Путин и Ердоган, бити одржан у Турској.

„Сигуран сам да ћемо успети да се договоримо о датумима самита с обзиром на све постојеће околности“, рекао је Лавров.

Lavrov: Pregovori nisu laki, ali ima nade za kompromis

Преузмите андроид апликацију.