Почетна > Свет
Свет

Лавров: Лажи о Бучи служе за саботажу преговора

После инцидента у Бучи, Украјина је покушала да прекине преговоре са Русијом, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
лавров
Фото: Wikimedia Commons

„Управо у тренутку када је, у складу са споразумима у Истанбулу, руска страна као гест добре воље одлучила да деескалира ситуацију на терену, пре свега у Кијевској и Черниговској области и три дана након што је наша војска напустила град Бучу, тамо је организована провокација о којој данас говоримо“, рекао је Лавров новинарима.

Према његовим речима, „то је урађено како би се скренула пажња са преговарачког процеса и са чињенице да је украјинска страна после Истанбула покушала да постави нове услове“, преноси Интерфакс.

Додао је да су, „чим су Западни медији раширили лаж о Бучи“, украјински преговарачи покушали да у потпуности прекину преговарачки процес.

Сврха ширења фалсификата о Украјини, према Лаврову, јесте жеља да се поремете преговори Москве и Кијева.

Лавров је рекао и да је Украјини требало послати сигнал о неприхватљивости саботирања споразума са Москвом.

„Још једном желимо да апелујемо, снажно апелујемо на оне који предводе акције Кијева, а знамо ко су, да схвате своју одговорност за безбедност у Европи, за будућност светског поретка, да у пракси обезбеде да сви поштују принципе Повеље УН“, поручио је Лавров.

Истакао је да је Русија спремна за разговоре, али да би дошло до стварног напретка инсистира „да се Кијеву пошаље недвосмислен сигнал да се не упушта у саботажу јер се у супротном ризикује да се понови судбина Минских споразума“.

Put između Kijeva i Černigova ponovo otvoren

Преузмите андроид апликацију.