Почетна > Свет
Свет

Лавров: Испунићемо обавезе у вези са извозом хране

Русија је спремна да испуњава своје обавезе у вези са снабдевањем храном и ђубривом, потврдио је данас министар спољних послова Сергеј Лавров у телефонском разговору са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.
лавров
Фото: Танјуг/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

„Потврђена је спремност Русије да настави да испуњава своје обавезе у вези са извозом хране и ђубрива упркос чињеници да је спровођење тих обавеза значајно отежано нелегалним једностраним санкцијама западних држава и нарушавањем глобалних производних ланаца због пандемије вируса корона“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту руског министарства спољних послова, преноси Ројтерс.

У саопштењу се наглашава да је Лавров приметио да постоји расположење за ангажовање у координацији са УН на смањењу претње од избијања прехрамбене кризе.

„Министар Лавров је детаљно представио руске процене тренутног стања у Украјини, Доњецкој Народној Републици (ДНР) и Лугањској Народној Републици (ЛНР) у контексту проблема са испорукама пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта. Наглашено је да је извоз украјинског жита отежан због минирања Црног мора од стране режима у Кијеву“, наводи се у саопштењу.

Налгашава се да су Лавров и Гутереш истакли важност ефективне имплементације централне координационе улоге УН у интересу развоја правог одговора на изазове и претње нашег времена, пренео је портал Спутњик.

У саопштењу се потврђује да ће Русија остати чврсто посвећена равноправној мултилатералној сарадњи, циљевима и принципима Повеље УН.

Bajdenova administracija podržava potencijalnu prodaju F-16

Преузмите андроид апликацију.