Почетна > Свет
Свет

Лавров: Гутереш и УН избегавају да одговоре о саботажи на Северном току

Генерални секретар УН Антонио Гутереш и његове колеге на сваки начин настоје да избегну давање одговора о прошлогодишњој саботажи гасовода Северни ток, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Фото: Танјуг/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Лавров је указао да се УН веома ангажују у вези са идејама о демилитаризацији нуклеарке у Запорожју, за које је рекао да немају апсолутно никакву перспективу, а да не реагују поводом извештаја о експлозијама на Северном току које, како је навео, заправо захтева активно интересовање.

Гутереш и његове колеге чине све да избегну да одговоре на оправдана питања новинара о прошлогодишњим „терористичким нападима“ на Северни ток, истакао је Лавров, пренео је ТАС С.

Лавров је подсетио да је Русија у Савету безбедности УН представила резолуцију којом се тражи од Секретаријата УН да организује непристрасну истрагу поводом експлозија на Северном току.

Сваки савестан члан међународне заједнице мора да инсистира на спровођењу непристрасне објективне истраге да би организатори тог терористичког напада били приведени правди, нагласио је Лавров на конференцији за новинаре са саудијским колегом Фејсалом бин Фарханом ал Саудом.

Лавров је оценио да је срамотан покушај да се експлозије на Северном току припишу неком украјинском олигарху, као што су то урадиле западне обавештајне агенције, а што су пренели, како је рекао, контролисани западни масовни медији.

Русија за нападе на Северни ток 1 и 2 прошле године оптужује САД.

Na severu Kine rekordno visoke temperature za ovo doba godine

Преузмите андроид апликацију.