Почетна > Свет
Свет

Лавров: Блинкен и ја смо заинтересовани за нове разговоре

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да су амерички државни секретар Ентони Блинкен и он заинтересовани за нове разговоре о безбедносним гаранцијама.
Фото: Wikimedia Commons

„Државни секретар (САД) Антони Блинкен и ја смо се договорили да ће он бити спреман да се састанемо након што Русија пошаље документ и (Вашингтон) се упозна са нашом визијом ситуације. Обојица смо заинтересовани за то. Ово је у складу са нашим интересима и плановима“, рекао је он у интервјуу за ТВ Раша тудеј.

Лавров је навео да ће Москва инсистирати на томе да САД и НАТО испуне своје безбедносне обавезе и обећања дата Русији у тој сфери.

„Понављам, заинтересовани смо да објаснимо нашим америчким колегама и свим њиховим НАТО савезницима на најдетаљнији могући начин да не можемо бити задовољни обећањима“, нагласио је он.

Извештаји о наглом повећању гранатирања Донбаса употребом оружја забрањеног Споразумом из Минска изазивају узбуну у Москви, рекао је Лавров.

„Што се тиче ситуације на линији ангажовања у Донбасу, веома смо узнемирени извештајима последњих дана, буквално јуче и прекључе, о наглом порасту гранатирања употребом оружја које је забрањено споразумима из Минска“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре после разговора са грчким колегом Никосом Дендиасом.

„С тим у вези, желео бих да истакнем чињеницу да кијевски режим већ неколико година еклатантно крши своје обавезе и сваки пут када се координирају додатне мере за обезбеђивање прекида ватре, саботира их“, рекао је шеф руске дипломатије.

London prikazao mogući plan napada Rusije na Ukrajinu

 

Преузмите андроид апликацију.