Почетна > Бизнис
Бизнис

Лакићевић: Препоруке могу да донесу 15 одсто уштеде електричне енергије

Препоруке за смањење потрошње електричне и топлотне енергије које је предложило Министарство рударства и енергетике могу да донесу уштеде од 15 одсто, што ће значити мање новца које држава треба да издвоји за увоз струје, а истовремено и ниже рачуне за домаћинства, која ће моћи да остваре и додатне попусте ако буду имала нижи рачун у односу на исти месец претходне године, рекао је Зоран Лакићевић, државни секретар Министарства рударства и енергетике.
Фото: Pixabay

Он је, гостујући на РТС-у, изјавио да је Министарство донело препоруке за домаћинства, као и за градове и општине, за државну управу, јавна предузећа која треба да направе своје планове како да смање потрошњу.

„Препоруке које смо дали тичу се свих нас, не само јавног сектора, јер је потребно да сви будемо део уштеда и да снизимо потрошњу, пре свега електричне енергије. Домаћинства чине 42 одсто укупне структуре дневне потрошње и ту може највише да се уштеди, само ако се мало поведе рачуна, ако рационалније користимо уређаје у домаћинству. Од тога како се и када користи бојлер, шпорет, фрижедер, машине за прање веша и суђа, да ли користимо старе или нове, LED сијалице, зависи и проценат уштеде који ћемо остварити. Сви којима рачун буде нижи у односу на исти месец претходне године биће финансијски стимулисани додатним попустима. Такође, сва јавна предузећа треба да направе план о смањењу потрошње, а поједине локалне самоуправе су већ кренуле са спровођењем препорука смањивањем јавне расвете“, рекао је он.

Лакићевић је подсетио да Министарство рударства и енергетике већ две године ради на повећању уштеда спровођењем пројеката унапређења енергетске ефикасности и субвенцијама за постављање соларних панела, као и да у овим пројектима учествује 25.000 домаћинстава, те да ће се субвенционисање наставити и у наредном периоду.

EK će ograničiti cenu struje iz pogona koji ne koriste gas

Преузмите андроид апликацију.