Почетна > Свет
Свет

Лајен: ЕУ непотпуна без Западног Балкана, Украјине и Молдавије

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је данас да ЕУ остаје посвећена проширењу, поруком да је пут ка ЕУ пут ка снажној демократији, а да су Западни Балкан, Украјина и Молдавија будућност Уније.
Фото: Танјуг/WeAP Photo/Jean-Francois Badias

Фон дер Лајен је, у обраћању Европском парламенту, рекла да ЕУ, када је реч о спољнополитичкој агенди, мора инвестирати у демократију.

„Треба са партнерима објединити снаге да проширимо демократију, а директни пут је јачање наших односа и демократије у нашим државама“, поручила је она.

Фон дер Лајен је рекла да постоје земље које су већ на путу ка ЕУ и да Унија мора да их подржи током сваког њиховог корака на том пути, јер је пут ка снажнијој демократији исти као и пут у ЕУ.

„Зато грађанима на Западном Балкану, у Украјини и Молдавији желим да кажем да су они део наше породице, будућност наше Уније. Без њих наша ЕУ не би била потпуно“, подвукла је она.

Фон дер Лајен је казала да је ЕУ видела да постоји потреба да се иде и даље од процеса проширења, да је потребна политичка заједница, у вези чега ће Европска комисија предати своје идеје Савету Уније.

Према њеним речима, будућност ЕУ зависи и од сарадње са партнерима изван Европе.

„Има земаља које желе да сарађују са нама у суочавању са великим изазовима“, казала је она најављујући споразуме са више земаља и напоре у продубљивању сарадње.

Указала је и да стране аутократе нападају европске вредности, кроз финансирање институција преко којих желе да минирају те вредности.

С тим у вези је најавила мере које треба да спрече такве активности.

Zaharova: Nisu još svi članovi delegacije dobili vize SAD

Преузмите андроид апликацију.