Почетна > Свет
Свет

Лајен: ЕУ ће прилагодити своја правила о државној помоћи

Европска Унија ће прилагодити своја правила о државној помоћи како би спречила измештање инвестиција изазваних новим пакетом субвенција САД за зелену енергију, изјавила је данас председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
Фото: Unsplash/Guillaume Perigois

„Конкуренција је добра, али ово такмичење мора да поштује једнаке услове“, рекла је Фон дер Лајен у говору у Брижу, пренео је Ројтерс.

Додала је да амерички закон о смањењу инфлације би требало да натера ЕУ да размисли о томе како може да побољша оквире државне помоц́и и да их прилагоди новом глобалном окружењу.

Државе чланице Европске уније страхују да би амерички Закон о смањењу инфлације од 430 милијарди долара са својим издашним пореским олакшицама могао да одвуче компаније из ЕУ и стави у неповољан положај европске компаније, од произвођача аутомобила до произвођача зелене технологије.

Ова тема је једна од неколико на дневном реду састанка Савета за трговину и технологију САД-ЕУ који се сутра одржава, а учесници су амерички државни секретар Ентони Блинкен, секретарка за трговину Ђина Рајмондо и америчка трговинска представница Кетрин Таи, заједно са потпредседницима Европске комисије Валдисом Домбровскисом и Маргрете Вестагер.

Budžet govori o podršci daljim kapitalnim investicijama i razvoju

Преузмите андроид апликацију.