Почетна > Србија
Србија

Лајчак: ЗСО ће бити формирана на основу неког од 15 постојећих европских модела

Заједница српских општина, као један од поновљених захтева међународне заједнице, биће формирана на основу неког од 15 постојећих европских модела, изјавио је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, додајући да то тренутно није на дневном реду дијалога.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Рекао је да Управљачки тим прво треба да изнесе предлог за ЗСО, а затим да се разговара о критикама које имају обе стране, преноси Репортери.

“То је јасно наведено у споразуму из 2013. Управљачки тим је тај који мора да изнесе предлог и онда обе стране имају прилику да дају своје контра-предлоге и коментаре, а то је процес у којем су Косово и Србија равноправни партнери. Европска унија ц́е се затим побринути да оно око чега смо се договорили, буде у складу са европским стандардима и вредностима“, навео је Лајчак за АТВ.

Додао је и да је премијеру приштинских институција Аљбину Куртију изнео 15 европских модела структура сличних ЗСО, који би, како је навео, могли да послуже као инспирација за то како ц́е Заједница функционисати на КиМ.

Vučić: Neće biti kapitulacije ni predaje Srbije

 

Преузмите андроид апликацију.