Почетна > Србија
Србија

Лајчак: Три захтева за Куртија, без договора око избора на северу КиМ

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да су он и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар затражили од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да дође до смиривања ситуације на северу КиМ, одржавања нових избора и повратка дијалогу.
Фото: Танјуг/Дописништво КиМ

Лајчак је, након састанка који је трајао око два сата, рекао да није постигнут договор са Куртијем о одржавању избора на северу КиМ.

Он је прецизирао да је, заједно са Ескобаром, представио Куртију предлог међународне заједнице од три главне тачке – деескалација ситуације на северу КиМ, брзо одржавање нових избора и повратак дијалогу.

„Да смо постигли договор (о изборима), рекао бих то“, навео је Лајчак, преноси Репортери.

Он је оценио да је састанак са Куртијем био „дуг, искрен и тежак“.

Лајчак је рекао да су нови албански градоначелници у општинама на северу КиМ изабрани легално, али да немају легитимитет.

„Легалност не значи представљање и легитимитет и то је проблем који имамо на северу. Стога је у интересу Косова, у интересу свих, да имамо градоначелнике који имају легалитет, али и легитимитет“, навео је Лајчак.

Ескобар је рекао да се нада да ће њихови захтеви бити саслушани, а на питање да ли је Курти прихватио предлоге које су изнели одговорио је да су „на почетку мисије“.

Он је додао да САД поштују ауторитет приштинске владе и њен устав, али је истакао да је поштовање закона „нешто друго“ и да покушава да пронађе „формулу за хармонију међу етничким групама“.

„Никада нисам видео оволико јединства у трансатлантској заједници. САД, ЕУ, НАТО и скоро сви пријатељи Косова имали су исте захтеве. Надамо се да ћемо бити саслушани“, поручио је Ескобар.

Он је осудио напад на припаднике Кфора и поручио да починиоци треба да сносе одговорност.

Noć na severu KiM protekla mirno, Srbi se i dalje okupljaju ispred zgrada opština

Преузмите андроид апликацију.