Почетна > Србија
Србија

Лајчак: Неће бити договора Београда и Приштине без формирања ЗСО

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да Заједница српских општина (ЗСО) на КиМ мора бити формира и да без тога нема договора.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Лајчак је за РТС рекао да ако се погледа предлог ЕУ, он говори о нормализацији, а не о некој капитулацији.

Специјални изасланик је навео да је у дошао у Београд, а раније у Приштину како би чуо мишљење обе стране како би се пронашао модел за спровођење споразума око чијег текста су, како је рекао, обе стране у Бриселу рекле да нема потребе даље разговарати.

Истакао је да све што је раније потписано мора бити и формирано, и да ЗСО мора бити изграђена по моделу који је договорен 2013. и 2015. године.

Нагласио је да у Европи постоје модели самоуправе мањинских народа, и како је рекао. „тога нико не би требало да се плаши“.

Лајчак је нагласио да је ЕУ предложила 15 модела “као инспирацију“ за формирање ЗСО, “а не као алтернативу“.

Он навео да није циљ да неко победи или изгуби, већ да се нађе “вин-вин ситуација“ и “да се отворе европска врата“.

Лајчак напомиње да састанак у Охриду, на коме је планирано да се председник Србије Александар Вучић састане са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем 18. марта у оквиру дијалога Београда и Приштине, има за циљ постизање договора око испуњавања споразума на основу европоског предлога који има подршку свих чланица ЕУ какве се, како је нагласио, он не сећа у прошлости.

Vesić sa Salvinijem: Za početak biće povećan broj tranzitnih dozvola

 

Преузмите андроид апликацију.