Почетна > Бизнис
Бизнис

Лагард: ЕЦБ ће подићи каматне стопе како би се смањила инфлација

Директорка Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард изјавила је данас да су притисци на цене „снажни“ и истакла да ће ЕЦБ подићи каматне стопе довољно да смањи инфлацију и да ће их задржати „колико год буде потребно“.
Фото: WikimediaCommons/European Parliament from EU

„Наше будуће одлуке ће осигурати да референтне каматне стопе буду доведене на нивое који су довољно рестриктивни да би се постигао благовремени повратак инфлације на наш средњорочни циљ од два одсто. Камате ће се задржати на тим нивоима онолико дуго колико је потребно“, рекла је Лагард.

Како наводи АП, Лагард је истакла да инфлација представља највећи терет за обичне људе, посебно оне који имају ниска примања и већи део својих прихода троше на храну и енергију.

Висока инфлација, посебно у сегменту хране и енергије, успорила је европску економију јер су потрошачи принуђени да издвајају више новца за потрепштине, а остаје им мање да троше на друге ствари.

Агенција додаје да је инфлација у мају опала за скоро пун процентни поен, на 6,1 одсто.

Лагардова је признала да више каматне стопе повећавају трошкове задуживања и смањују обим банкарских кредита.

ЕЦБ је повећавала каматне стопе најбржим темпом у својој историји од јула 2022. године, након што је инфлација достигла рекордне висине.

„Qatar Airways“: Smanjenje štetnih gasova avio-saobraćaja na nulu je „fora“ za javnost, nije izvodljivo

 

Преузмите андроид апликацију.