Почетна > Свет
Свет

Квинта позива Приштину да без одлагања врати земљу Дечанима

Шефови мисија земаља Квинте позвали владу привремених институција у Приштини да без даљег одлагања, у потпуности изврше законит упис земљишта манастира Дечани у складу са одлуком Уставног суда .
Фото: Wikimedia Commons/Gregor Joham

Посећају да је Уставни суд тзв. Косова у мају 2016. потврдио власништво манастира Дечани над хектарима земљишта, а та одлука још није спроведена упркос законитој одлуци и захтевима да се спроведе.

Спровођење владавине права и поштовање независности правосуђа су обавезе свих демократски изабраних влада и неопходни су предуслови за демократску консолидацију Косова и његову интеграцију у европске и евроатлантске институције, додаје се у саопштењу објављеном на сајту Америчке амбасаде у Приштини.

Како се наводи, шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава уједињени су у подршци демократској и европској будућности Косова и стога поново позивају Владу Косова да без даљег одлагања, у потпуности изврши законит упис земљишта манастира Дечани у складу са одлуком.

Selaković: Pravno nedospustiv i neprihvatljiv zahtev Prištine

Преузмите андроид апликацију.