Почетна > Индекс
Актуелно Индекс Нови Сад

Квалитетно и разноврсно: У мензама за десет месеци скувано и послужено 820 хиљада оброка

У мензама студентског центpа Нови Сад за десет месеци скувано је и послужено 820 хиљада оброка.
студентском
Фото: Градске инфо

Од августа 2021. до јуна ове године, на припреми хране радило је 110 запослених, у две смене, од 5.30 ујутру до 21 сат увече. На студентском менију нашло се 312 тона више врста меса, рибе, воћа и поврћа.

„Припремљено је 250 тона поврћа, 60 тона свињског меса, 20 тона пилетине, 12 тона рибе. Храна коју припремамо за наше студенте је врло квалитетна и разноврсна. Сваког дана послужујемо три врсте воћа, а уз ручак је обавезан десерт“, каже Александра Ћулибрк помоћник директора Студентског центра Нови Сад.

студентском
Фото: Градске инфо
У осам студентских домова у Новом Саду станује 2.653 студената, а услуге студентске мензе користи 10.000 абонената, који похађају наставу на једном од 14 факултета Универзитета у Новом Саду. Студенти истичу да је јеловник врло разноврстан и избалансиран, и да је прилагођен потребама свих група корисника, укључујући и вегетаријанце.

„Да би доручак био спреман у 7 сати, пре него што студенти крену на јутарња предавања, наши кувари у првој смени почињу с радом у 5.30. Али нема паузе. Одмах по завршетку доручка, почиње припрема ручка, који се служи од 11:30 до 15 сати. Друга смена почиње с радом у 13, и посао завршава у 21 сат, по заврштеку вечере“, каже Александра Ћулибрк.

У оквиру Студентског центра Нови Сад од марта ове године ради још један ресторан. Он се налази у непосредној близни факултета Новосадског универзитета.

Смештен је на приземљу Спенса, на површини од 127 квадрата, а у Студентском центру сматрају да је отварањем новог ресторана у значајној мери растерећен рад Велике мензе.

„У ресторану на Спенсу од марта до маја послужено је 10.000 порција ручка. Ресторан ради од 11 до 14:30 сати, и за сада ради само у време главног оброка. Студенти су изузетно задовољни, јер се ресторан налази у близини факултета, а храна је истог квалитета као у Великој мензи“, истиче Ћулибрк.

студентском
Фото: Градске инфо
У Студентском центру најављују и наставак радова на уређењу Велике мензе.

„Током лета окречићемо цео објекат. То је наставак инвестиционих улагања које реализујемо неколико година заредом у свим објектима, како бисмо унапредили амбијент у ком живе и хране се корисници наших услуга. Прошле године је извршена реконструкција унутрашњости Велике мензе. Завршени су радови на кречењу, фарбању и замени подних облога, а такође су замењена врата на тоалетима и у економском улазу у Велику мензу. Овогодишњи и лањски радови вредни су близу шест милиона динара“, истиче Зоран Мартиновић, директор студентског центра Нови Сад.

Он наглашава да ће ове године бити реконструисан кров на студентском дому “Слободан Бајић”.

Такође, биће реконструисана хидрантска мрежа у дому “23. октобар”, а комплетно ће бити окречен дом “Фејеш Клара”.

Kako je klopati u studentskoj menzi? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.