Кување на гас је горе за здравље укућана него живот у граду са загађеним ваздухом, наводи се у новој студији. Већина кувара, било да су професионалци или аматери, преферирају шпорете на гас уместо електричних.
Међутим, они производе азот-диоксид и друге опасне токсине, који иритирају плућа и могу да уђу у крвоток и повећавају ризик од развоја срчаних обољења, одређених типова рака и Алцхајмерове болести.
Деца и старији су најрањивији, а истраживање је показало да шпорети на гас могу да узрокују скокове загађења вишеструко веће него на прометној улици, преноси РТС.
У оквиру студије, деца су у ранчевима носили уређаје за праћење загађења, а многа од њих су кући, док су њихови родитељи кували, боравила у загађенијој средини него док су била напољу или ишла у школу.
Стручњаци наводе да је кување на гас „велики извор загађења у затвореном простору”.
Gazprom: Dnevno preko Ukrajine isporučimo 24 miliona kubnih metara gasa
Преузмите андроид апликацију.