Почетна > Србија
Србија

Курти позвао Запад да не врши притисак на Приштину да прихвати формирање ЗСО

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти позвао је западне силе да не врше притисак на Приштину да прихвати формирање Заједнице српских општина.
Фото: Танјуг/AP Photo/Franc Zhurda

Курти је у интервјуу за АП рекао да му оснивање ЗСО није приоритет.

Западне силе треба да уче из примера Републике Српске коју воде Срби и плашећи се стварања сличне творевине на Косову, он је рекао да Београд користи стварање ЗСО као, како је навео, оружја против независности Косова, преноси АП.

Курти сматра да, ако се на Западном Балкану уведе идеја етнички заснованог удруживања општина, то је рецепт за нове сукобе.

Западне силе не би требало да намећу притисак на мање земље попут такозваног Косова, које су демократске, тврди он.

Проблеми између Београда и Приштине могу бити мали и досадни, али треба обратити пажњу на оно што се дешава у региону јер, како је оценио, свака врста погрешног решења на Балкану може и биће искоришћена негде другде.

Узајамно признање је средишњи део сваког преговарачког процеса, тврди Курти.
Сматра да би фокус требало да буде на томе да, како каже, Србија постане демократскија и да се ослободи онога што је назвао хегемонистичким идејама Београда.

Курти је рекао да влада Србије треба да призна независност свих република бивше Југославије како би се „суочила са прошлошћу“ и истакао да Београд треба више да се окрене Европској унији и НАТО, а не Русији.

Премијер привремених приштинских институција тврди да ће, ако се Београд ослободи идеје да такозвано Косово и даље припада Србији, она „бити много демократскија, европскија“.

Курти је додао и да су досадашњи преговори били, како је оценио, идеологија решавања проблема, да је свако решење постајало све компликованије, све мање изводљиво, а да је јавност изгубила интересовање.

Он сматра да је нови предлог за нормализацију односа добар оквир и платформа за напредовање, „што доприноси нади о изгледима за будуће преговоре и споразуме“.

Brnabić: Verujem u garancije međunarodne zajednice u vezi sa ZSO

Преузмите андроид апликацију.