Много је важно да узимате куркуму, али је важно и како је конзумирате.
Последњих година куркума достиже свој пик популарности, а разлог томе је што представља једну од најздравијих биљака на свету јер пружа невероватно широк распон здравствених предности.
Куркума садржи куркумин, идентификован као основни активни састојак, који потенцијално има више од 150 терапијских својстава, а укључује антиоксидативна, противупална и антиканцерогена својства. Не постоји ниједан други природни састојак на свету који може ефикасније да смањи упале у телу од куркуме.
Али морате се побринути да моћну куркуму правилно дозирате вашем телу, а у ту сврху морате да научите како да је конзумирате.
Како је одабрати
Набавите куркуму у праху која је еколошки гајена, а она се лако налази и лако се дозира. Не морате да се замарате са свежим кореном који се у последње време може купити у сваком биошпајзу. А корен куркуме много личи на корен ђумбира и слично се и припрема (иста су биљна породица).
Куркума је топива у уљу, што значи да би требало да је комбинујете с неком масноћом за оптималну апсорпцију храњивих материја!
Припрема се најчешће са органским девичанским уљем кокоса или екстра девичанским маслиновим уљем.
Дневна доза куркуме
Дневна препоручена количина куркуме износи од три до десет грама (збројите директно узимање и додавање храни), а с временом се може још мало повећати.
Дакле, отприлике једна кашичица куркуме је препоручени дневни унос за одрасле. За максималан ефекат требало би да је узимате на дневном нивоу или бар три пута недељно.
Старије особе и деца млађа од шест година требало би да смање дозу на пола (1/2 кашичице) једном недељно први пут, а затим повећати количину до дозе која одговара појединцу. Ако куркума узрокује пробавне сметње или непожељне реакције, посаветујте се с лекаром.
Како и када
Комбинујте куркуму и црни бибер како бисте појачали деловање. Када се ове две намирнице узму заједно, бибер повећава биорасположивост куркуме за 2.000 одсто!
Никад не узимајте ову мешавину на празан желудац. Ако се борите са каменом у жучи, консултујте се с лекаром пре него што куркуму додате у свој план исхране (куркума повећава производњу жучи и може погоршати ваше стање).
Немојте је комбиновати с лековима против згрушавања крви попут аспирина, ибупрофена или варфарина (мариварин, мартефарин) јер куркума такође разређује крв.
Већина људи је додаје у шољицу топлог млека. Најпопуларнија комбинација је ово тзв. златно млеко.
Познати рецепт др Андерсона
Помешајте четвртину чајне кашичице куркуме с половином чајне кашичице маслиновог уља. У то додајте већи прстохват свежег самлевеног црног бибера. Та три састојка помешајте у шољици. Можете ову смесу конзумирати саму, али можете је и додавати разним јелима, супама и салатама. Само припазите да ако их користите у куваним јелима, да ове састојке не прокувате превише, већ да их додате на самом крају. Ако их конзумирате саме, помешајте их с мало воде.
Чај од куркуме
Потребно је: 1 шољица топле (не вруће) воде, четвртина чајне кашичице куркуме, сок од пола лимуна, прстохват цимета, 1/8 кашичице меда, 1 кашичица кокосовог уља
Припрема иде овако:
Након што загрејете воду, додајте куркуму, лимунов сок и мед, кашичицу кокосовог уља и добро промешајте. Куркума ће се сместа спустити на дно шољице, тако да и даље наставите мешати воду док пијете и тако ћете искористити све предности куркуме. Побрините се да воду попијете док је још топла.
Додавање јелима
Додавање куркуме јелима је врло популарно и практично јер она даје лепу жуту боју, а нема укус који преузима арому јела. Куркуму можете користити у припреми слатких и сланих јела. Можете је додати у рижото, воћне салате, салатне дресинге, јела од поврћа, сосове, кускус, кромпир, палачинке, колаче… Обично је довољно само пола кашичице до једне кашичица куркуме. Немојте претерати јер ће јело имати превише интензиван мирис.
Куркуму, када је то могуће, додајте јелима пред крај јер ћете тако максимално сачувати њена лековита својства.
Преузмите андроид апликацију.