Почетна > Свет
Свет

Курц: И председник је знао за енергетску зависност од Русије

Питање енергетске зависности од Русије нашло се данас и пред истражним одбором аустријског парламента у вези корупционашких афера у Народној партији Аустрије (ОВП), а о томе упитан је и бивши канцелар Себастијан Курц, који је истакао да је и председник Аустрије Александер ван дер Белен знао за овај проблем.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

На питање зашто влада ништа није учинила, Курц је одговорио да је била позната енергетска зависност од Русије и да нико није деловао.

„Није деловао ни председник Аустрије“, подвукао је он.

Курц је казао да је и председник био информисан о ситуацији и да су му биле познате дебате о стратегији ОМВ-а.

Курц је казао да му је позната мантра да је „крив за све“.

„Контакти тадашњег шефа ОМВ Рајнера Зелеа са Русијом су тада биле посматране као предност. Нико није могао предвидети агресију Русије“, поручио је некадашњи канцелар.

На питање да ли га је Зеле информисао о споразуму о гасу, он је одговорио да јесте знао за то.

На критику да се сликао са Владимиром Путином, приликом потписивања тог уговора о продужењу испорука гаса из Русије, рекао је да то није ништа чудно, јер је присуствовао мноштво склапања и потписивања уговора.

„Када сам рођен увозили смо 97 одсто гаса из Совјетског савеза. 2017. је драстично повећан увоз гаса и привреда је профитирала од тога“, објаснио је он.

Указао је да посланица НЕОС-а Кристина Криспер, која га је критиковала и оптужила да је утицао на склапање уговора, „чита књигу историје од позади „, јер нико није могао предвидети рат.

Novi Sad postaje centar primenjene umetnosti u poslednjoj nedelji Kaleidoskopa

Преузмите андроид апликацију.