Невероватне црне бобице за којима смо најчешће посезали као деца боравећи код баке на селу, осим освежавајућег дејства, имају велики утицај и на наше здравље.
Богате су витаминима и минералима, влакнима и антиоксидансима, који су веома ефикасни у превенцији бројних болести. 1.
Купине су чак десет пута богатије антиоксидансима од парадајза или броколија, што их сврстава у првих десет најздравијих намирница.
Специфични антиоксиданс који садрже – елагитанин – који нема готово ниједна друга храна, показао се веома ефикасним у борби против рака.
Ове мале бобице су богате полифенолима који помажу организму у борби против слободних радикала и спречавају болести срца и крвних судова.
Јака љубичаста боја купине потиче од антоцијана, који својом снажном антиоксидативном активношћу благотворно утичу на здравље, посебно кардиоваскуларни систем. Његова улога у превенцији малигних болести је изузетно важна.
Захваљујући високом садржају дијететских влакана, купине значајно доприносе смањењу ризика од дијабетеса, болести дигестивног система попут дивертикулозе и вредан су савезник у смањењу вишка телесне тежине.
Осим влакана, семенке купине такође садрже висок ниво елагинске киселине. Овај моћни антиоксиданс се на различите начине бори против хроничних болести. Истраживања су показала да кување не уништава елагинску киселину, па џемови и компоти деле ово благотворно својство са целим плодом купине.
Ово моћно воће је мало калорија, али је веома богато витаминима Ц, Е, фолном киселином и минералима калијумом, манганом и магнезијумом.
Шака купина даје осам грама дијеталних влакана, при чему водећи пектин благотворно делује на снижавање нивоа холестерола.
Захваљујући свом нутритивном саставу, купини се приписује антиинфламаторно и антибактеријско дејство на функције крвних судова.
Купине заузимају водеће место међу јагодастим воћем по нивоу фитоестрогена, супстанце која има потенцијалну улогу у превенцији рака дојке и грлића материце.
Преузмите андроид апликацију.