Почетна > Бизнис
Бизнис

Купци одлажу куповину половних аутомобила због актуелне кризе

Готово половина анкетираних купаца половних аутомобила изјаснила се да је одложила куповину, а значајан проценат њих је потпуно одустао, док је са друге стране готово трећина анкетираних купаца казала да актуелна дешавања у свету нису утицала на одлуку о куповини, показује анализа портала „Половни аутомобили”.
Фото: Unsplash/franckinjapan

Актуелна ситуација у свету и пораст цене половњака, како кажу, у прошлој години утицали су да велики број потенцијалних купаца одложи своју одлуку или чак потпуно одустане од куповине половног аутомобила.

На питање упућено купцима да ли су актуелна дешавања у свету утицала на њихову одлуку о куповини готово половина купаца (49,23 одсто) каже да је одложило куповину, док је значајан проценат њих (12,55 одсто) чак потпуно одустао.

Са друге стране, како наводе, готово трећина анкетираних купаца (32,67 одсто) каже да актуелна дешавања нису утицала на њихову одлуку о куповини, а мањи проценат њих (5,54 одсто) ће се чак брже одлучити за куповину, јер верује да ће доћи до раста цена у наредном периоду.

Већина трговаца аутомобилима, кажу даље, очекује одређене промене у понашању купаца.

„Нешто више од 42 одсто анкетираних продаваца очекује да ће купци одложити куповину, а чак 22 одсто верује да ће купци потпуно одустати од куповине услед актуелних дешавања. Свега 15 одсто њих наводи да не очекује промене у понашању купаца, а 10 одсто сматра да ће купци тражити јефтиније аутомобиле него раније”, наводи се у анализи.

Како кажу, раст цена аутомобила директна је последица мање понуде на тржишту нових возила, до које је дошло услед потешкоћа у набавци одређених компоненти и сировина које су неопходне за производњу док је мања производња нових возила, односно њихова мања понуда, резултира и у мањој понуди половних.

Према ранијој анализи портала на тржишту половних аутомобила у Србији дошло је до скока цена од 24 одсто у односу на 2021. годину, као одговор на последице геополитичке ситуације на светском нивоу, преноси Танјуг.

Nove opcije TikToka pojačavaju roditeljski nadzor

Преузмите андроид апликацију.