Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Купци на Лиманској пијаци уз воће и поврће на поклон добили Брамса и Царевца

Становници Лимана и Грбавице који се снабдевају на Лиманској пијаци данас су уз воће и поврће на поклон добили концерт класичне музике у оквиру манифестације Храна за уши.
Фото: Дунавска соната

Дуо ММ, који чине гитариста Милош Миливојевић и виолиниста Милан Милановић, сат времена је за пијачном тезгом изводио дела Јоханеса Брамса, Астора Пјацоле, Камијa Сен Санса и Владимира Павловића Царевца.

Концерту је присуствовало више од 200 посетилаца пијаце.

„Када бисмо са истом пажњом бирали музику коју слушамо, као и храну коју једемо успели бисмо значајно да утичемо на здравље и обогатимо свакодневицу у којој смо затрпани информацијама и обавезама. Класична музика је по својој структури најздравија за слушање. Упркос предрасудама да је резервисана за одређене амбијенте и слој друштва, може се слушати свакодневно и ради забаве. Концерти Хране за уши подсећају Новосађане да је најздравија храна за њихове уши тик до њих ,у њиховом кварту или интернет претраживачу“, каже испред организатора Дунавске сонате, Милица Трифунов.

Душан Јовишић из Футога продаје на Лиманској пијаци производе породичног газдинства сатрадицијом дугом преко 18 година у производњи купуса и зимнице.

„Уживао сам слушајући музику. Посебно је лепо комуницирати са купцима који су насмејани, а док је трајано концерт сви смо били са осмехом.“

Драгана већ 23 године ради на Лиманској пијаци. Продаје кесе и зимницу. Са колегама била је у првом реду, одмах до тезге са „храном за уши“.

„Искрено, ретко слушам музику. Ово је за мене било неочекивано, иако толико дуго радим на пијаци овакав догађај не памтим. Интересантно и занимљиво.“

Ове недеље ће бити одржана још два концерта. У суботу, 15. октобра, у 10 сати на Детелинатској пијаци наступиће дуо Фуего, који чине гитариста Александар Крстић и виолинисткиња Кристина Лакић, а у недељу ће на Рибљој пијаци у 10 наступити пијанисткиња Милица Маринковић и дуо Фуего.

Манифестацију Храна за уши, од 2020. године реализује удружење грађана Дунавска соната, под покровитељством Градске управе за културу, и у сарадњи са ЈКП Тржница.

„Magbet“ premijerno pred novosadskom publikom 21. oktobra

 

 

Преузмите андроид апликацију.