Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Купање у врућој купки може да сагори калорије и смањи ниво шећера у крви

Опустите се и уживајте уз сазнање да чините најбоље свом организму.
Фото: Pexels/Yan Krakov

Научници са Универзитета Loughborough и Leicester у Уједињеном Краљевству објавили су податке који указују на то да врућа купка може да сагори калорије и значајно смањи ниво шећера у крви.

Показало се да време проведено у овој врсти уживања, смањује ниво шећера у крви за 10 одсто више него вожња бициклом. Осим тога, резултати су показали да сагорева и око 126 калорија на сат.

Доктор Стив Фаулкнер из Националног института за здравствена истраживања LoughboroughLeicester , одељење за биомедицинска истраживања, рекао је:

– Открили смо да су учесници који су се купали у врућој купки имали у просеку 10 одсто нижи ниво глукозе у поређењу са онима који су вежбали, што је било потпуно неочекивано.

Фото: Unsplash/Bruce Mars

Додатно је прокоментарисао да је количина шећера у крви која нам расте након оброка један од показатеља ризика за стварање развоја дијабетеса типа 2, па његово снижавање може бити добро за наше здравље.

Наравно, то не значи да би врућа купка икада могла да замени укупни утицај вежбања и физичких активности, али ипак пружа неке здравствене предности осим обичног топлог, опуштајућег купања.

Туширање је брже, једноставније и практичније, уз брзи ритам живота који сви водимо, али понекад треба направити паузу и опустити се. Осим тога, сада можемо уживати и у купки знајући да тако сагоревамо калорије.

Наиме, врућа купка подстиче знојење тела, а знојењем се калорије топе и избацују се токсини из тела. Резултат је бољи изглед и лепша кожа.

Уколико имате проблема с несаницом, урањање у топлу купку пре одласка на спавање могло би вам бити од користи. Наиме, купка релаксира па ћете самим тим и много лакше да заспате јер ћете се осећати опуштенијим.

Фото: Pexels/Monstera
Врућа вода повољно утиче на температуру тела и подстиче производњу мелатонина који позитивно делује на сан.

Подаци указују на то да врућа купка изазива нешто у нашим телима што се назива “реакција топлотног шока”. Исто то се догађа и кад вежбате и када мишићи почну да се загревају

Направите себи опуштајућу купку и уживајте

 

Преузмите андроид апликацију.