Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Култура волонтирања у Новом Саду

Нагазили смо у први сегмент децембра, а он нам је, поред све нижих температура, донео и онај посебан дух празника какав се у нашем граду изразито осети у овом периоду.
Фото: PrtSc/Instagram/opens2019

Зима је. Сви смо некако ушушкани у најмекшу ћебад и најтоплија одела која имамо, те се трудимо се да без неког претерано значајног разлога не излазимо из нашег дома.

Иако би ово доба требало да буде прилично досадно, наш град у децембарском периоду посебно оживи.

Тако је… неоспорива чињеница је да живимо у граду који је изабран за Европску престоницу културе и да се овде код нас увек нешто догађа.

Нови Сад може да се похвали огромним бројем културних садржаја који су толико интересантни да на крају дана окупе и до неколико хиљада посетилаца.

Међутим, иза сваке овакве манифестације потребан је велики број сектора који је укључен у њену реализацију. Извођачи, продукција, обезбеђење, техничка подршка, екипа која промовише целу причу и наравно, волонтери.

Они се нађу као подршка у најразличитијим сегментима културних догађаја, од самог планирања, па све до реализације.

Дешавања у Новом Саду у месецу децембру

Волонтирање у области културе је веома специфичан “посао“, јер дуго нису постојали никакви оквири у које би се оно могло сместити и којим би се могло дефинисати.

Наравно, наш град је, поново међу првима у Србији, заједно са колегама из 18 других престоница културе, био један од оних који ће лупити темеље у постављању јасно дефинисаних оквира када је ово у питању, те служи за пример осталима.

У Новом Саду од недавно постоји врло организован принцип за пријаву свих оних који желе да допринесу културном животу града.

Новосадски волонтерски сервис прикупља волонтере потребне за најразличитије волонтерске програме. Причамо о догађајима као што су Каледиоскоп културе, дочек Нове године на Тргу, Стеријино позорје, али и многе друге манифестације у организацији Музеја Војводине, Галерије матице српске, Спомен збирке Павла Бељанског и других…

Овај стабилан, градски, волонтерски сервис за своје циљеве поставио је промоцију позитивних вредности волонтерског рада у локалној заједници, отварање институција и организација ка волонтирању, укључивање разних старосних група итд…

На интернет платформи детаљно су излистани догађаји за које ће бити потребни волонтери, број потребних особа, сврха њиховог ангажовања,  те могућност online пријаве, што се каже, “једним кликом“.

Кликни овде и постани део Новосадског волонтерског сервиса.

Уколико покушамо тачно да одредимо њихову улогу, приметићемо да се волонтери најчешће налазе у улози давања основних информација посетиоцима догађаја, међутим, све чешће их можемо видети и у значајнијим улогама попут водича и кустоса на неким изложбама.

Ако сте се питали ко је то постављао столице за биоскоп на отвореном, сада вам је мало јасније. Уколико сте се питали ко је развлачио каблове и истраживао квалитет програма одређене манифестације, одговор је поново исти.

Када је Нови Сад 2019. године био Омладинска представница културе, управо су волонтери били ти који су заједно са организаторима на својим леђима изнели цео значајан пројекат.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPENS (@opens2019)

Волонтирајући на оваквим местима, омладина се заправо заљубљује у разноврсну понуду културе коју јој пружа наш град. Многи од волонтера касније постану редовни посетиоци оваквих манифестација, док се неколицина убаци много дубље у причу и у њене организационе воде.

Сви они који су се опробали, кажу да се кроз волонтирање најлепше и најспонтаније упознаје са културом Новог Сада.

Успех грантује што се на овакве позиције пријављују млади Новосађани које заправо занима тема којом је инспирисано неко дешавање, а чим човек ради нешто што воли, аутоматски даје свој максимум, те и други могу да примете плод његовог залагања.

Иако смо тек почели са увођењем ове праксе, због константне потребе за културним уздизањем, чини се да је наш град најплодније тло за овакве културне подвиге.

Град међусобне љубави и толеранције ситним корацима постао је Европска престоница културе, колико нас ситних корака дели од неких нових статуса који нас тек чекају у будућности?

 

 

Преузмите андроид апликацију.