Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Култура која руши оквире – круна Европске престонице културе

Након Града стрипа, којим је Нови Сад постао центар девете уметности, новембар ће Српску Атину претворити у авангардни европски кутак који нуди ново уметничко искуство, стављајући тако финални печат на пројекат Нови Сад – Европска престоница културе кроз нове, бунтовне, авангардне, мањинске и маргинализоване изразе језиком извођачке и визуелне уметности.
Фото: Градске инфо
Од најмлађег музичког жанра, преко неприкосновеног џеза, до пионира електронске музике

Актуелни програмски лук Друга?Европа доноси први world music фестивал Pocket Globe, произашао из серије концерата у културним станицама током година припреме Европске престонице културе, у сарадњи са удружењем Ring Ring.

Од 10. до 13. новембра, у Синагоги и Позоришту младих први пут у Србију стиже мароканска атракција Bab L’ Bluz.

Фото: Bab l Bluz/official photo

Након најпознатијих фестивала ESNS, WOMEX, WOMAD, Sziget и Trans Musicales, долази вишеструко награђивани трио Monsieur Doumani, потом добитник престижног признања WOMEX Artist Award Кајхан Калор.

Такође, ту је и Дамир Имамовић, проглашен за најбољег европског уметника у области world music-a 2021. године, према магазину Songlines, као и Борис Ковач, музичар чији су албуми чак пет пута били међу најбољима по избору панела World Music Charts Europe и многи други.

Фото: Almin Zrno

Од скоро најмлађег музичког жанра, world music-a, Европска престоница културе креира музичко путовање све до више од једног века старог музичког правца, џеза. Стога ће се баш у Новом Саду, од 16. до 19. новембра окупити норвешки џезер, којег сматрају пиониром будућег џеза, Nils Petter Molvaer.

Наступиће и састав сачињен од музичара из три Европске престонице културе – Новог Сада, Луксембурга и Еша, под називом JazzXchange feat. Bojan Z, звезда савременог џеза Chico Freeman и његов трио Trio Exotica и други, у оквиру Новосадског џез фестивала у Српском народном позоришту.

Део финала једне од најпрестижнијих европских титула у области културе биће и омаж пиониру електронске музике на овим просторима и у Јужној Америци, Митру Суботићу Суби, 20. новембра у Дистрикту, као и у Градској концертној дворани где ће наступити вишеструко награђивана и светски призната бразилска певачица CéU, чије стваралаштво је делом инспирисано Субиним стваралаштвом.
Фото: Michael Zeppetello

Улазнице су доступне на продајној мрежи Гигстикса, као и на њиховом сајту. Уз одабрано идејно-вајарско решење за скулптуру посвећену Суби, пројекат „Суба: Нови Сад” у организацији  удружења за промоцију савремене уметничке музике Нове уши у Дистрикту ставиће ново светло на његов лик и дело.

Такоће, биће премијерно представљене Субине приватне фотографије и лични предмети, затим компилације дела различитих жанрова насталих у Новом Саду до одласка у Бразил, као и култна композиција The Dreambirds, настала током Субине сарадње са мултимедијалним уметником Гораном Вејводом.

Уз пионира електронске музике, у Новом Саду 22. новембра, у Културној станици Свилара, представиће се и пионирка електронске музике у Аустрији, композиторка Elisabeth Schimana, а извођачку уметност обогатиће и премијера мјузикла Мој глас путује  заказана за 7. новембар у Културној станици Барка, као и друге представе и перформанси.

Фото: Darko Manasić
Са друге стране уметности

Визуелна уметност у новембру предност даје несвакидашњем приступу и авангарди због чега се на самом почетку издваја изложба која је сарадња две Европске престонице културе – Новог Сада и португалске Браге, града који је кандидат за Европску престоницу културе за 2027. годину.

Изложба Невидљива Брага, која ће бити отворена 5. новембра, у Католичкој порти даће потпуно другачије виђење једног града, и то у оквиру најстаријег Међународног фестивала фотографије и визуелне уметности.

Изложба „Са друге стране слике“ савремених уметника Зорана Таировића (Србија), Seada Kazanxhiua (Албанија), Нихада Нина Пушије (Немачка / Босна и Херцеговина) и уметнице Delaine La Bas (Велика Британија), у Културној станици Свилара и Српском народном позоришту, од 10. новембра, настојаће да представи публици шта се збива „иза слике”, односно простор који настаје пре појавног дела уметника, а често и остаје скривен.

Круна програмског лука Друга? Европа биће велика интернационална изложба савремене визуелне уметности Milky way која повезује уметничке, едукативне, научне, техничке и перформативне садржаје, прожете авангардом и савременим уметничким теоријама и праксама у Музеју савремене уметности Војводине.

Програмски лук Друга? Европа представља велико финале Европске престонице културе те од 7. октобра до 27. новембра многобројним програмима покреће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и доводи до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза. Детаљан програм Европске престонице културе и све информације у вези са пројектом можете пронаћи на сајту пројекта novisad2022.rs.

Najpoznatiji umetnici iz Novog Sada – slikar Stevan Maksimović

 

Преузмите андроид апликацију.