Почетна > Свет
Свет

Кулеба: Земље које нису пружиле подршку Украјини одговараће после рата

Земље које су починиле насиље над Украјином, односно које су се лоше понеле и нису пружиле подршку, биће позване на одговорност након завршетка рата, упозорио је данас украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба.
кулеба
Фото: Танјуг/AP/Francisco Seco

Кулеба је, у интервјуу за Би-Би-Си (ББЦ), рекао да ће избори које је свака нација направила након инвазије Русије на Украјину у пуном обиму бити „узети у обзир у изградњи будућих односа“.

Шеф украјинске дипломатије је такође упозорио да би одлагање испоруке оружја са Запада коштало украјинске животе.

„Уколико се једна испорука одложи за један дан, то значи да ће неко погинути на линији фронта“, рекао је Кулеба.

Он је истакао да западни савезници Украјини не дају војну подршку довољно брзо јер нису спремни за сукоб истих размера као што је био Први светски рат.

„Украјини је потребан много већи број артиљеријских граната него што савезници испоручују“, указао је Кулеба.

Према његовим речима, ако би Бахмут пао, онда би други градови били следећи и због тога се неће одустати од одбране тога града.

Кулеба је рекао да је његов циљ као министра спољних послова да осигура да Украјина дође за преговарачки сто након одлучујућег успеха на бојном пољу.

Кулеба је истакао да је украјински председник Володимир Зеленски спреман за телефонски разговор са кинеским председником Си Ђинпингом, напомињући да не мисли да је Кина сада стигла до тренутка када је спремна да пошаље оружје Русији.

Шеф украјинске дипломатије изразио је дубоко жаљење због тога што папа Фрања још није посетио Украјину од почетка рата.

Šolc: Trebalo bi da budemo spremni na produženi rat u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.