Почетна > Свет
Свет

Куда иде Америка – избор између две увелико различите визије

Председник САД Џозеф Бајден, на половини свог мандата, превремено је гласао на међуизборима за Конгрес, који ће бити одржани 8. новембра. Бајден је у суботу гласао у Вилмингтону, у савезној држави Делавер, а са њим је била и његова 18-годишња унука Натали, која је гласала први пут.
Фото: Unsplash/swapnilbhagwat

Анкете показују да би демократе могле да изгубе контролу над оба дома Конгреса, а незадовољство бирача због високе инфлације квари замах којем су се демократе надале у оштрој борби са републиканцима око права на абортус, пренео је Ројтерс.

Одзив бирача, обично далеко нижи на изборима на средини мандата председника САД него у години председничких избора, биће кључан услов у оним државама у којима је резултат неизвестан, а демократе позивају бираче да гласају и раније, навела је агенција.

„Демократија је дословно, а не фигуративно, на гласачком листићу ове године”, рекао је Бајден присталицама током прикупљања средстава Демократске странке у петак у Филаделфији.

Он је оценио ове изборе „најважнијим међуизборима у нашем животу”.

„Будимо јасни: ови избори нису референдум. То је избор. Избор између две увелико различите визије Америке”, рекао је Бајден, обећавши да ће озаконити одлуку Роу против Вејда, којом се легализује абортус, а коју је Врховни суд поништио у јуну, ако демократе успеју да повећају број својих представника у Сенату, јавља Танјуг.

Bajden: Odluka Rusije da suspenduje sporazum sa Ukrajinom je nečuvena

Преузмите андроид апликацију.