Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Кућа која мирише на празнике и љубав: Направите домаћи екстракт ваниле, сви слаткиши ће добити посебан шмек

Уживајте у богатом укусу домаће ваниле у својим омиљеним јелима и посластицама.
Фото: Pexels/Felicity Tai

У данашње време, када цене намирница стално расту, проналажење начина за уштеду новца постаје важније него икад. Један од ефикасних начина је прављење ствари код куће уместо њихове куповине – ем је укус бољи, ем је економичније. Зато правимо домаћи екстракт ваниле, који не само да ће обогатити ваше рецепте, већ ће и допринети вашем буџету.

Корак 1: Набавка сировина

Први корак у процесу прављења домаћег екстракта ваниле је набавка квалитетних сировина. Потребна су вам само два основна састојака: махуне (штапићи) ваниле и алкохол. Препоручује се употреба висококвалитетне вотке или бурбона како би се постигао најбољи укус екстракта.

Корак 2: Припрема штапића

Махуне ваниле имају богат и сложен укус, а најбољи начин да га искористите је да их пресечете по дужини како бисте открили мале црне семенке унутар њих. Ове семенке су кључне за арому и укус екстракта.

Корак 3: Спремање смесе

Узмите стаклену флашу или теглу с поклопцем и ставите у њу пресечене махуне ваниле. Затим прелијте алкохол преко док их потпуно прекрије. Затворите флашу или теглу добро заптивеним поклопцем.

Корак 4: Стрпљење

Сада је време да стрпљиво сачекате. Оставите флашу или теглу на тамном и хладном месту месец и по до два, повремено је потресајући како бисте ослободили ароме ваниле. Што дуже чекате, то ће екстракт бити интензивнији.

Корак 5: Процедите

Након што прође време потребно за стварање екстракта, пажљиво процедите смесу како бисте уклонили махуне ваниле. Добијени екстракт можете користити у својим омиљеним рецептима уместо куповних екстраката. Домаћи екстракт од ваниле не само да је јефтинији, већ ће и унапредити укус ваших кулинарских подухвата.

Састојци:

200 мл вотке
2 штапића ваниле

Припрема:

1. Штапић ваниле пресеците по дужини, али не до краја, већ напола, при чему пазите да ванила остане унутра, како би је било што мање на дасци.

2. Пребаците га у чисту флашу и улијте вотку, пазећи да је махуна прекривена алкохолом. Не сме да вири.

3. Затворите и чувајте на хладнијем и тамнијем месту, али не у фрижидеру.

4. Боцу треба протрести неколико пута недељно током првих шест недеља.

5. Можете користити екстракт од шесте недеље. Како стоји, добиће тамнију боју.

Преузмите андроид апликацију.