Почетна > Бизнис
Бизнис Свет

Куба отвара тржиште страним улагачима због несташице робе

Куба ће дозволити страним инвеститорима да уђу у њен сектор трговине на велико и мало први пут у последњих 60 година.
Фото: Unsplash/Spencer Everett

Тај потез представља велики помак за комунистичку владу ове острвске државе, којим се укида политика Фидела Кастра из 1960-их о национализацији малопродаје, извештава британски јавни сервис Би-Би-Си.

Одлука има за циљ решавање несташице основне робе, попут хране и лекова, будући да се Куба суочава са најтежом економском кризом у последњих неколико деценија, с растућим ценама и незадовољством јавности. Ипак, то не значи потпуно отварање кубанског тржишта.

Владини званичници су рекли да ће страни инвеститори моћи у потпуности или делимично да поседују велетрговце на Куби. Малопродаја, међутим, неће бити отворена за међународне инвеститоре без контроле, јер „превласт мора да има државно тржиште“, рекла је министарка спољне трговине Бетси Дијаз Веласкез.

Министар економије Алехандро Гил изјавио је да ће овај потез омогућити „ширење и диверзификацију понуде за становништво и допринети опоравку домаће индустрије“.

Фидел Кастро је 1969. године национализовао приватну велепродајну и малопродајну индустрију Кубе. Нови закон о страним улагањима, међутим, признаје да централизована влада земље не може да реши недостатак основних добара без улагања из иностранства.

Владини званичници кажу да ће нова политика приоритет дати предузећима која се налазе на Куби већ неколико година, и пословању с предузећима која продају зелене енергетске технологије и опрему која би могла да подстакне домаћу производњу.

Део продавнице у земљи морао је да уведе рационализацију, како би се осигурало да потрошачи имају приступ основним артиклима, попут јестивог уља.

Хиљаде људи је изразило незадовољтво због високих цена и несташице хране и лекова на протестима широм земље. Пошто су недозвољена јавна окупљања на Куби незаконита, многи учесници протеста су ухапшени.

Пандемија коронавируса, смањене субвенције из Венецуеле и строга ограничења и санкције, које је Куби увео бивши амерички председник Доналд Трамп, допринели су економским проблемима те земље.

САД су у мају ове године одлучиле да Куби ублаже санкције из Трампове ере. Према новим мерама, које је одобрила администрација председника Џоа Бајдена, ублажена су ограничења путовања и износ новца који становници САД-а могу да шаљу својим породицама на Куби.

Promet u američkoj maloprodaji stagnirao u julu

Преузмите андроид апликацију.