Почетна > Србија
Србија

Кроз повезивање са другим земљама Србија ће моћи да добија гас и од других снабдевача

Министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић рекла је да држава ради све да гаса буде довољно ове зиме, а да кроз повезивање са другим земљама Србија добије могућност да гас купује и од других снабдевача.
повезивање
Фото: Pixabay/12019

„Нисмо искористили прилику да неке ствари урадимо ранијих година, али верујем да ћемо сада убрзано радити како више не бисмо зависили само од једног снабдевача гасом. Идуће године у септембру Србија завршава гасовод Ниш-Димитровград и кроз тај гасовод моћи ће да стиже и гас од других снабдевача, пре свега из Азербејџана и из LNG терминала у Грчкој. Идуће године моћи ћемо најмање 30 до 40 одсто гаса да добијамо од других снабдевача. Већ сада разговарамо са Министарством енергетике Азербејџана о закупу капацитета за идућу годину. До тада, имамо уговор и са Руском Федерацијом, могућност за складиштење гаса и у Мађарској, као и залихе у нашем складишту у Банатском Двору и радимо на томе да обезбедимо да свега буде довољно”, рекла је Михајловићева.

Она је додала да је за гасну безбедност посебно важно повезивање са суседима и да Србија планира да гради гасне интерконекције и са Румунијом, Северном Македонијом, Босном и Херцеговином и Хрватском.

Повећање капацитета за производњу енергије из ОИЕ једини начин да се обезбеди сигуран и самодовољан електроенергетски систем, а да уједно чувамо животну средину.

Говорећи о транзицији ка чистијим изворима енергије, она је рекла да је за Србију важно да гради нове енергетске капацитете, пре свега да почне изградњу реверзибилних хидроелектрана, Ђердапа 3 и Бистрице, које су важне због балансирања и сигурности у снабдевању кад се повећа коришћење обновљивих извора енергије.

Zdravija okolina i efikasniji transport putnika 100% električnim autobusima

 

Преузмите андроид апликацију.