Почетна > Бизнис
Бизнис

Криза на тржишту енергије натерала Унипер да тражи помоћ

Немачка енергетска компанија Унипер, подружница финског Фортума, затражила је кредит од немачке развојне KfW банке и матичне куће у Финској како би обезбедила ликвидност због изузетне волатилности на тржишту енергије, на којем је дошло до невиђеног раста цена гаса.
Фото: Unsplash/Dylan Gillis

Фортум је саопштио, како преноси агенција Анадолија, да је обезбедио финансирање Унипера унутар групе, путем кредитне линије у износу до осам милијарди евра.

Ова кредитна линија се састоји од две транше: акционарског зајма и кредитних гаранција матичне компаније.

„Унипер је повукао средства из постојећег револвинг кредит компаније у укупном износу од 1,8 милијарди евра“, наводе из Фортума.

Немачка државна KfW банка и Унипер су постигли договор о краткорочом револвинг кредиту до 2,0 милијарде евра, за који компанија каже да још није искоришћен.

Да би могао да се бори с даљим нестабилностима на тржишту и значајним повећањем цена енергената, пре свега гаса, Унипер је предузео мере предострожности за обезбеђење додатне ликвидности и финансијске флексибилности првенствено током зимске сезоне, наводи се у саопштењу Фортума.

Цене природног гаса у Европи су узлетеле за више од 900 посто од јануара прошле године, достижући 187 евра по MWh на холандском TTF чворишту 21. децембра.


Gugl, Amazon, Epl i Meta pod lupom regulatora u Nemačkoj

 

Преузмите андроид апликацију.