Почетна > Свет
Свет

Криптовалутна престоница света: „Под вулканом ниче потпуно нови град – Биткоин Сити“

Салвадор, једина држава на свету у којој је биткоин (уз амерички долар) службена валута, планира да изгради читав град темељен на тој криптовалути. То је у суботу објавио председник Најиб Букеле на представљању „Недеље биткоина“ у Салвадору, пише портал КоинДеск.
Фото: Pixabay/MichaelWuensch

„Биткоин Сити“ ће бити смештен у заливу Фонсека, недалеко од вулкана. Влада у подножју самог вулкана планира да сагради и електрану која ће се енергијом снабдевати из геотермалних извора, а струјом ће снабдевати град и ‘рударење’ биткоина, казао је председник.
Према Букелеу, „Биткоин Сити“ ће бити прави град са стамбеним и трговачким четвртима, ресторанима, аеродромом и жељезничком станицом. Град ће бити изграђен у облику круга (попут новчића), а на централном тргу биће изложен и велики симбол биткоина. Град неће имати властитих прихода, власништва, ни пореза, преноси Б92.

Букеле је такође рекао да планира издавање „биткоин обвезнице“ у вредности једне милијарде долара, финансијски инструмент који ће развити Блокстреам на Ликвид Нетворку. Од тог износа, 500 милиона ће бити искоришћено за изградњу инфраструктуре за рударење биткоина у новом граду, а осталих 500 за куповину додатних биткоина. Уз тренутну цену за трговање биткоином од 59.000 долара, држава ће овим потезом добити залиху од 2.000 биткоина.

Председник Салвадора на презентацији „Биткоин Сити-а“ успоредио се с Александром Великим и Александријом коју је он саградио. За „Биткоин Сити“ је рекао да ће постати нови светски финансијски центар, а поменуту обвезницу коју ће издати назвао је „вулканском“.

Салвадор намерава да креира законе о хартијама од вредности и да лиценцу фирми Битфинех Секјуритиес да спроведе издавање, саопштио је Блокстреам.

Za 10 minuta pevanja, Bočeli traži 125.000 evra

 

Преузмите андроид апликацију.