Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Кретање економске и спољнотрговинске активности

Према флеш процени Републичког завода за статистику, реални раст бруто домаћег производа у трећем тромесечју 2022. износио је 1,1% међугодишње посматрано.
Foto: Pixabay/Pexels

Посматрано само у септембру 2022, индустријска производња је смањена за 0,3% међугодишње, услед смањења активности у прерађивачкој индустрији (0,6%). С друге стране, у сектору рударства је забележен међугодишњи раст од 1,3%, док је активност у енергетици остала на истом нивоу као у септембру претходне године.

Показатељи услужних сектора настављају да бележе повољна кретања. Промет у трговини на мало у септембру 2022, у односу на исти месец претходне године, реално је порастао за 5,2%, док је реални раст у периоду јануар–септембар износио 7,1% међугодишње. Укупан број долазака туриста у септембру виши је за 55,7% међугодишње, а укупан број ноћења туриста за 45,7%. У периоду јануар–септембар 2022, укупан број долазака туриста виши је за 50,6% међугодишње, а број ноћења туриста за 32,3% међугодишње.

У периоду јануар–септембар 2022, индустријска производња је забележила међугодишњи раст од 1,9%, вођен растом сектора рударства (25,0%) и прерађивачке индустрије (2,7%), док је у сектору енергетике забележен пад од 11,5%. У оквиру прерађивачке индустрије, раст је забележен у 14 од 24 гране. Највећи допринос расту потекао је од производње деривата нафте, производње машина и опреме, затим фармацеутских производа, као и производње папира и производа од папира.

Када је реч о спољнотрговинским кретањима, робни извоз изражен у еврима у септембру остварио је међугодишњи раст од 25,0%, а робни увоз међугодишњи раст од 26,6%. У периоду јануар–септембар 2022, у односу на исти период претходне године, робни извоз је порастао за 27,7%, а робни увоз за 36,8%.

Мали: Окончана мисија ММФ-а

 

Преузмите андроид апликацију.