Почетна > Свет
Свет

Кремљ: Кандидатура Украјине за ЕУ је унутрашње питање Европе

Кремљ је оценио данас да је „унутрашње питање Европе” одлука европске двадесетседморице да Украјини и Молдавији доделе статус кандидата за чланство у Унији, у јеку руске офанзиве на Украјину.
Фото: Unsplash/alexrubi

„То је унутрашње питање Европе”, рекао је новинарима портпрол Кремља Дмитриј Песков. Он је истакао да је за Москву „важно” да сви ти процеси „не доносе додатне проблеме Русији и односима тих земаља са Русијом”.

Европски савет је донео одлуку да додели сатус кандидата за чланство у Унији Украјини и Молдавији, што означава почетак дугог и комплексног процеса приступања ЕУ, и обећао Грузији статус када изврши одређене реформе.

Песков је изразио наду да та одлука неће допринети погоршању односа између Москве и Брисела који су тенутно на тако ниском нивоу да је „врло тешко даље их погоршати”.

Он је осудио жељу Молдавије да постане „европскија од самих Европљана”. Подсетио је, такође, да Турска, која је кандидат за чланство у ЕУ двадесетак година, никад није напредовала даље, већ је, како је рекао, „истовремено постала суверена и независна земља”.

Si Đinping: Uređenje „jedna zemlja, dva sistema“ pokazalo se kao dobro

Преузмите андроид апликацију.