Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Крема за сунчање од прошле године може да оштети кожу

Да би се одржао оптимални рок трајања креме за сунчање, потребно је да је чувате на собној температури и даље од сунца.
Фото: Unsplash/Onela Ymeri

Опште је познато да је заштита од сунца неопходна, нарочито током лета. Чак ни облачно време не значи да је опасност од ултраљубичастог зрачења неутрализована, због тога је важно да користите креме са заштитним фактором, да се држите хлада и пазите на хидратацију.

Ако на почетку овог лета бришете прашину са креме са заштитним фактором од прошле године, можда се питате да ли је можете користити и ове године.

Два стручњака су за Romper објаснила су како можете да знате да ли је креми за сунчање истекао рок трајања, а датум се често обрише, и шта се може догодити ако користите ону којој је истекао рок трајања.

Управа за храну и лекове (FDA) сматра крему за сунчање леком који се може купити без рецепта и због тога захтева одређивање рока трајања. За разлику од шминке или неких производа за негу коже код којих се рок трајања може чинити више као смерница, крема за сунчање више се понаша као млеко јер је датум истека стварно битан.

„Не препоручује се коришћење креме за сунчање којој је истекао рок трајања“, каже за „Romper “ дерматолог др Мариза Гершик.

Фото: Pexels/Mikhail Nilov

Она додаје да је важно да запамтите да ако заиста користите довољно креме за сунчање и понављате наношење према саветима, мало је вероватно да ће вам на крају лета остати значајна количина креме за сунчање.

Шта се догађа ако се користи крема за сунчање којој је истекао рок трајања?

Нажалост, ако користите крему за сунчање с истеклим роком трајања, можда ћете то открити на тежи начин – лакше ћете изгорети јер се активне хемикалије које штите од сунца временом разграђују.

„Опекотине од сунца тада доводе до оштећења коже и повећавају ризик од развоја карцинома“, каже Анџи Силал из у „Advanced Dermatology PC“.

Др Гершик каже да крема за сунчање с истеклим роком трајања вероватно неће приуштити исту количину заштите као што је назначено на налепници и можда више неће бити ефикасна, што може да повећа шансу за развој опекотина или оштећења од сунца.

Осим тога, додаје да се активни састојци могу разградити и вероватније је да ће допринети иритацији или осетљивости коже. Тако бисте могли да добијете опекотине од сунца и друге врсте иритација коже због самих састојака којима је истекао рок.

FDA тврди да креме за сунчање остану ефикасне у својој пуној снази три године, а то важи и за хемијске и за минералне варијанте.

Гершик такође каже да је потребно да је чувате на собној температури и даље од сунца.

Знакови да се крема за сунчање покварила укључују промену боје, конзистенције или мириса. Али чак и у недостатку икаквих видљивих знакова, ако нисте сигурни, ипак је најбоље да је баците, пише „Romper „.

Saveti stručnjaka – Kako izgleda pravilna ishrana leti

Преузмите андроид апликацију.