Почетна > Србија
Србија

Креће 17. Турнеја Слободне зоне од 20. марта

Пролећна филмска Турнеја, која ће бесплатно представити седам најзапаженијих остварења са прошлогодишњег фестивала Слободна зона, укључујући и велики светски хит Троугао туге, биће одржана од 20. марта до 20 јуна у преко 50 места у Србији.
Фото: Слободна зона

Турнеја почиње у Центру за културу Брус, а обићи ће и Ужице, Руму, Кањижу, Голубац, Краљево, Алексинац, Бачку Паланку, Бечеј, Бољевац, Бор, Футог, Ириг, Ивањицу, Мокрин, Косјерић… Први пут ове године у календару турнеје наћи ће се и места Опово, Гуча и Рудник.

Турнеја Слободне зоне представља један од највећих пројеката децентрализације филмског садржаја у земљи, чији је циљ развој и неговање филмске публике и ван великих културних центара. У складу с тим, скоро од почетка постојања фестивала – који се крајем године одржава у Београду, Новом Саду и Нишу – део фестивалских филмова долази и пред гледаоце у мањим срединама, чиме бивају оплемењени за врхунски филмски садржај и ужитак гледања покретних слика на великом платну.

Трејлер – Турнеја 17. Слободне зоне – Промо:

На репертоару је седам филмова, међу којима и победник Канског фестивала и освајач четири европска Оскара, Троугао туге шведског аутора Рубена Естлунда, бритка сатира о краху западне цивилизације. Хрватски глумац Златко Бурић, који тумачи руског олигарха Димитрија и који је отворио 18. Филмски фестивал Слободна зона у новембру, освојио је награду Европске филмске академије за најбољег европског глумца, а филм је награђен и за најбоље остварење, режију и сценарио.

Трејлер – Троугао туге:

На турнеји ће бити приказани и неки од победника 18. фестивала Слободна зона одржаног прошлог новембра: најбољи ангажовани филм међународне селекције Утама и најболљи филм селекције Прва два корака Љубав, немачке марке и смрт.

Утама Александра Лоајсе Грисија је играни филм о старијем пару боливијских староседелаца који се суочавају са суровим условима живота, а Љубав, немачке марке и смрт је филмски документарни есеј о немачкој и турској музици у режији Џема Каје.

Трејлер – Љубав, немачке марке и смрт:

Публика ће имати прилике да се сретне и са неким неодољивим, живописним и необичним женама.

Документарац „Писање ватром“ прати животе и каријере индијских новинарки из касте недодирљивих у јединој потпуно женској редакцији у земљи.

Францускиња Жили (Лор Калами), самохрана мајка и собарица која не одустаје од потраге за бољим послом, јунакиња је играног филма „Прековремени рад Ерика Гравела“.

Мађарски филм „Нежно“ прати Едину (Естер Чонка), бодибилдерку спремну да жртвује све за сан који дели са животним партнером и тренером.

Инспирација за филм „Часна сестра фудбалски тренер“ Роберта Буеса била је несвакидашња калуђерица Марина (Кармен Мачи) која је одлучила да састави фудбалски тим и лично тренира дечаке без родитељског старања, од којих ће један касније заиграти и за Реал Мадрид.

Више о свим местима и распореду пројекција можете пронаћи на овом линку.

Турнеју Слободне зоне је подржало Министарство културе Републике Србије.

Šta vas očekuje ove nedelje u Galeriji Matice srpske?

 

Преузмите андроид апликацију.