Почетна > Србија
Србија

Краснићи: Изборни процес на северу КиМ биће утврђен наредних дана

Министар локалне самоуправе привремених приштинских институција Ељберт Краснићи рекао је данас да ће процес избора на северу покрајине бити утврђен наредних дана и да ће административно упутство које омогућава подношење петиције за смену градоначелника бити спремно крајем месеца.
Фото: Танјуг/Дописништво КиМ

Он није изнео детаље о раду радне групе за израду административног упутства које омогућава покретање петиције грађана за смену градоначелника, али је рекао да су до сада одржана два састанка, преноси Коха.

Краснићијево министарство почело је почетком месеца припрему процедура које би омогућиле смену градоначелника у општинама на северу и припрему за ванредне изборе у тим општинама, у скалду са договором са изаслаником ЕУ за дијалог Беогада и Приштине Мирославом Лајчаком о деескалацији на северу КиМ.

Радна група министарства мора да до 1. септембра заврши нацрт административног упутства на основу којег грађани на северу КиМ путем петиције треба да затраже смену актуелних градоначелника.

У четири општине на северу КиМ, Северној Митровци, Звечану, Лепосавићу и Зубин Потоку у априлу су одржани ванредни избори који је су Срби бојкотовали и на које је изашло нешто више од три одсто бирача, углавном Албанаца, чији су политички представаници постали градоначелници.

Počeli pregovori o minimalcu za sledeću godinu

Преузмите андроид апликацију.