Почетна > Свет
Свет

Краљица Елизабета неће присуствовати отварању Парламента

У традиционалном амбијенту Дома лордова, краљица Елизабета неће присуствовати државном отварању Парламента, а Чарлс, принц од Велса први пут ће читати краљичин говор у присуству сина Вилијама.
Фото: Танјуг/AP Photo/Alastair Grant, Pool

Како преноси Скај њуз, британска нација ће данас добити увид у краљевску будућност.

Краљица Елизабета је само два пута пропустила државно отварање Парламента, када је била трудна са принцом Ендрјуом и принцом Едвардом.

Сада, 59 година након што последњи пут није могла да присуствује церемонији отварања Парламента, она је затражила од својих наследника да заузму њено место, барем за ову годину.

Како се наводи, по закону, могла је да преда ову дужност било коме од „државних саветника“.

То укључује супружника, покојног војводу од Единбурга, и следеће четири особе у реду сукцесије које су старије од 21 године, а то су тренутно принц од Велса, војвода од Кембриџа, војвода од Сасекса и војвода од Јорка.

Одсуство краљице Елизабете, како наводи Скај њуз, није било неочекивано, јер су се недељама постављала питања у јавности да ли би она то могла да уради јер има проблема са кретањем.

Последњих месеци, сама краљица је признала да се бори да хода, а када је имала корона вирус, такође се повећала забринутост за њено здравље.

Бакингемска палата је нагласила да ће краљичин син и унук заједно отворити Парламент као државни саветници.

Snage LNR i Rusije stigle do administrativne granice LNR

Преузмите андроид апликацију.